Купăста тупăш кÿрет

Нимĕçсем ку тăрăха ахальтен мар мухтанă. Сăрт çамкинчен Энĕш хĕррипе тăсăлакан тÿремлĕхре çип çапнă пек тÿрĕ ретсем çум курăкран вăхăтра тасатса тăнăран ÿкерчĕк çинчи евĕр илемлĕ курăнаççĕ. Ку - Куславкка районĕнчи Василий Семенов фермерăн хуçалăхĕ. Тăрăшуллă хуçан пахча çимĕç лаптăкĕ яланах типтерлĕ. Унăн хуçалăхĕпе нимĕçсемсĕр пуçне АПШпа Голланди фермерĕсем те килсе паллашнă. Василий Николаевич опыт пухма Украинăна, Израиле, Испание, Германие çитнĕ.

- Тĕллев - сахалрах тăкакпа тупăш ытларах илесчĕ. Раççей Пĕтĕм тĕнчери суту-илÿ организацине кĕрсен конкуренци çивĕч пуласси халех паллă. Ăна кĕтсе илме хатĕрленсе продукци хăй хаклăхне чакарма çĕнĕ оборудовани туянатпăр, Европа шайĕнчи технологисем çине куçатпăр, - тет мал ĕмĕтлĕ Василий Семенов.

Пĕтĕм лаптăк 252 гектар йышăнать. Пиллĕкĕшĕнче - ир çитĕнекен купăста. Çу уйăхĕн 1-мĕшĕнчех лартнăскер, ирĕн-каçăн шăварнăран, пулса çитнĕ ĕнтĕ. Пуçĕсем çирĕп, кашни пĕрер килограмм ытла.

- Çĕртме уйăхĕн 18-мĕшĕнче касма тытăнтăмăр. Кунсерен сĕтекленсе, йывăрăшĕ хушăнса пырать. Сутлăха кашни кун 2-3-шер тонна ăсататпăр, - тет Зоя Павлова тĕп агроном. - Елена Лазарева, Алена Романова, Альбина Егорова хăйсен ĕçне аван пĕлеççĕ. /Пахча çимĕç ăстисене эсир сăн ÿкерчĕкре куратăр. Сылтăмран иккĕмĕшĕ - Зоя Геннадьевна/.

Энĕш леш енче ир пулакан çĕр улми çитĕнет. Çеçкисем сарăлса пĕрлешнĕ, тăпрана вĕри хĕвелпе типесрен сыхлаççĕ. Ăна утă уйăхĕн иккĕмĕш вунă кунлăхĕнче кăларасшăн. Малтан палăртнă тăрăх - тухăç кашни гектартан вăтамран 250-300 центнер пулмалла. Йăлтах сутлăха тухĕ.

- Утă уйăхĕн варринче çын самаях кирлĕ - 50-60 таранах. Хăяр тăварлатпăр, çĕр улми кăларатпăр. Инçетрен килекенсем валли общежити пур. Шалу аван тÿлетпĕр, - тет Василий Николаевич.

Парăмпа татăлма, халăха тÿлеме чĕрĕ укçа кулленех кирлĕ. Хальлĕхе ирхи купăста тупăш кÿрет, кĕçех çĕр улмипе ытти пахча çимĕçрен услам кĕрĕ.

28 июня 2012